Talotekniikka vaatii säännöllistä huoltoa

Omakotitalon talotekniikan säännöllinen ennakoiva huolto säästää energiaa ja omakotitalon omistajan hermoja, kun yllättävät viat jäävät pois.

Talotekniikan huoltotoimet voidaan rinnastaa auton huoltoon, kun tarkistukset ja säädöt tehdään määräajoin ja havaitut viat korjataan, yllättävien vikojen ja häiriöiden riski pienenee. Monipuolinen Hanakat-huolto tuntee talotekniikan. Vaivattomimmin asiat hoituvat, kun teet huoltosopimuksen Hanakat-liikkeen kanssa.

"Oikein säädettynä järjestelmä säästää lämmitysenergiaa"

Huoltotoimet säästävät energiaa

Hanakat-huollon tarkastuskäyntiin ennen lämmityskauden alkamista kuuluu vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän paineen tarkastaminen sekä sekoitusventtiileiden ja patteriventtiilien säätö. Oikein säädetty järjestelmä säästää lämmitysenergiaa.

öljylämmityskohteissa öljypolttimen suuttimien ja suodattamien vaihto varmistavat polttimen häiriöttömän toiminnan pakkaskautena. Polttimen huoltoon kuuluu palokaasujen mittaus ja polttimen säätäminen niin, että palokaasut ovat puhtaita. Kun palokaasut ovat puhtaita, öljystä saadaan suurin mahdollinen lämpöenergia talon ja lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Näin öljyä myös kuluu vähemmän.

Lämmitysjärjestelmä ennakoivaan huoltoon kuuluvat myös paisunta-astian ja varolaitteiden toiminnan tarkistaminen.

Toimiva ilmanvaihto takaa puhtaan sisäilman

Ilmanvaihtolaite on hyvä puhdistaa keväällä ja syksyllä, jolloin siihen vaihdetaan myös suodattimet. Vaihda samalla suodatin myös keskuspölyimuriin.

Ilmanvaihtolaitteen ja venttiileiden ilmamäärät on syytä mitata ja säätää muutaman vuoden välein. Ilmanvaihtokanavien nuohous on syytä tilata 5 - 10 vuoden välein. Viimeistään tässä vaiheessa tehdään tulo- ja poistoilmamäärien säätö.

Huoltosopimukseen kannattaa liittää myös näiden laitteiden huolto ja suodattimien vaihto. Näin tämäkin hoituu vaivattomasti.

Jätevesijärjestelmä vaatii tarkkailua

Haja-asutusalueen jätevesijärjestelmä tarvitsee säännöllistä huoltoa etenkin, kun kyseessä on biologis-kemiallinen puhdistamo. Sen tekniikka, sekä pumput että automatiikka, vaatii säännöllistä huoltoa, jotta se toimisi tarkoitetulla tavalla.

Toimiakseen puhdistamo vaatii myös laitevalmistajan määrittelemien puhdistuskemikaalien käyttämistä. On valvottava, että järjestelmän vaatimat puhdistuskemikaalit eivät pääse loppumaan. Jätevesijärjestelmän säännöllinen huolto kannattaa liittää huoltosopimukseen.

Korjataan ennen kuin vika yllättää

Merkittävä osa LVI-liikkeiden kiireellisistä korjauskäynneistä aiheutuu ennalta arvattavista vioista, jotka kuitenkin on saatava välittömästi korjattua. Tyypillisiä kiireellisiä korjauskäyntejä aiheuttavat mm. rikkoutuneet kiertovesipumput ja lämminvesivaraajat.

Kiertovesipumppujen käyttöikä on noin 15 vuotta. Lämminvesivaraajien ja kattiloiden käyttöikä on noin 20 vuotta. Ennakoivaa huoltoa on näiden laitteiden uusiminen ennen kuin ne rikkoutuvat, eikä vasta laitteen rikkoutuessa paukkupakkasilla. Huoltosopimuksessa voidaan myös määritellä, milloin näitä laitteita vaihdetaan.

"Vuotava wc-pönttö saattaa kuluttaa jopa 2000 - 3000 kuutiota vettä vuodessa"

Huoltosopimukseen voidaan liittää tiputtavien vesihanojen ja WC-kalusteiden kunnostaminen. Näin ne tulevat korjattua, eikä vesi valu hukkaan. Tiputtava vesihana voi haaskata vuodessa jopa 20 - 30 kuutiota vettä suoraan viemäriin ja vuotava wc-pönttö jopa satakertaisen määrän.

Omakotitalossa on aikamoinen määrä talotekniikkaa, joka vaatii säännöllistä huoltoa, tarkkailua ja aika-ajoin uusimista. Hanakat-liikkeestä saat monipuolista kokonaisosaamista omakotitalojen tekniikkaan ja huoltoon. Asuminen on helppoa ja huoletonta, kun talotekniikkaan kuuluvat ja huoltoa vaativat järjestelmät pidetään kunnossa.

takaisin »